Rijles volgen in een auto met een handbak

rijles automaatAls je voor het eerst rijles gaat nemen in Nederland, dan is het eigenlijk in de meeste gevallen rijles in een geschakelde auto. Je moet dus met een koppeling en een versnelling aan de slag. De eerste paar keren kan dit best wel even wennen zijn. Dat de auto een aantal keer zal gaan uitvallen is haast onvermijdelijk. Toch is het iets waar je niet onderuit komt.

Er zijn overigens ook wel rijscholen waar je kunt leren om met een automaat te rijden, je mag dan echter ook alleen in een automaat rijden. Dit kan voor sommige mensen best handig zijn, maar doorgaans is het beter om te leren rijden met een versnelling. Wilt u een Rijschool in Leiden, dan heeft u de meeste keuze in rijscholen.  Je weet zo zeker dat je in alle auto’s mag rijden en hebt verder geen beperkingen op het rijbewijs staan. Daarnaast leer je naar onze mening beter auto rijden, want je kent de auto beter. Ook als je besluit om een automaat te gaan rijden, weet je doorgaans meer over hoe de motor werkt. Je krijgt meer gevoel met de auto. Om het zo maar te zeggen.

De koppeling op laten komen

Het op laten komen van de koppeling is het gene dat enkele oefening vereist. De juiste techniek zal je na verloop van tijd eigen worden en het wordt dan een tweede natuur, iets waar je totaal niet bij hoeft na te denken. Veel lesauto’s zijn echter diesel auto’s. De koppeling in deze auto’s werkt doorgaans iets anders dan bij benzine wagens. Bij diesel hoeft er eigenlijk geen gas bij gegeven te worden wanneer men optrekt, bij een benzine auto is dat wel het geval. Je ziet dan nog wel eens jongeren die net hun rijbewijs hebben tobben bij het stoplicht, omdat ze opeens in een benzine auto rijden, niet in een diesel.

handgeschakeldDe instructeur zal je alle uitleggen over hoe je met de koppeling overweg moet. Tijdens de eerste paar lessen zal hij of zij je ook zeker helpen om de koppeling op te laten komen. Doorgaans moet het wel lukken na een paar keer proberen. Je begint de auto dan ook beter aan te voelen. Want iedere wagen heeft wel weer een andere manier van schakelen. Soms kan de koppeling gemakkelijker opkomen dan anders. Heb je al wat langer je rijbewijs, dan heb je meestal binnen enkele minuten door hoe deze verhouding is bij de auto waar je in rijdt.